8 krátkých zajímavostí o slavném Máchově jezeře

Lákadlem pro návštěvníky našeho ubytování jsou naše příjemné ceny a pobyt u slavného Máchova jezera! Než nás navštívíte, přečtěte si zajímavé informace právě o něm …

1) Má více názvů. Říká se mu také Velký rybník nebo Velký Dokeský rybník. Většina lidí ho však zná jako Máchovo jezero, lidově řečeno “Macháč”.

2) Máchovo jezero je oblíbené mimo jiné i proto, že vstup do vody je velmi pozvolný. Jeho hloubka však dosahuje až 12 metrů.

3) Rybník, protože Máchovo jezero není ve skutečnosti přírodního původu, byl založen v roce 1366 Karlem IV.

Karel IV.

     Karel IV.

 Foto: wikipedia.cz

4) K “rybníku” se váže řada krásných legend. Třeba o Daliboru z Myšlína, o Myším hrádku, o mlynáři ve Starých Splavech …zkuste tyto legendy přečíst sobě i dětem třeba zde: www.hrad-bezdez.cz/povesti . Děti budou nadšené, že uvidí místa, které budou znát z pověstí.

5) Jak získalo Máchovo jezero svůj název? O tom vedli Češi i Němci dlouhé spory.  Již v 19. století se však název “Máchovo jezero” vžil z úcty k památce K. H. Máchy a nakonec se stal i oficiálním.

6) Uprostřed jezera jsou dva ostrůvky, jeden se jmenuje Myší zámek a druhý Kachní jezero. Jsou krásné, ale veřejnosti nepřístupné, protože se na nich nacházejí ornitologické rezervace. 

Zdroj: mapio.net

Myšlín – Myší hrádek

Foto: mapio.net

7) Město Doksy leží na jihovýchodním břehu a na severozápadním břehu je obec Staré splavy. V obou obcích se nachází železniční nádraží, veškerá občanská vybavenost i možnost různých kulturních i vzdělávacích zážitků. Především v hlavní sezóně, kdy tato místa skutečně žijí.

8) Na severním břehu je Jarmilina skála, kde byl v letech 1936 – 1938 pomník Karla Hynka Máchy. Jednalo se o první český pomník na severu Čech, který byl věnovaný českému básníkovi a s českým nápisem: “Čím menší drahá vlast, tím větší láska má.”

Staré Splavy-Jarmilina skála Zdroj: cestujeme.name

Staré Splavy – Jarmilina skála
Foto: cestujeme.name